Wysłany: Sob Mar 15, 2008 20:46 SPOTKANIE SLAZAKÓW I ZAGŁEBIAKÓW NA TRÓJKACIE TRZECH CESARZY
w spotkaniu uczestniczyli członkowe forum dla zagłebia dąbrowskiego z sosonowca,dąbrowy górniczej ,czeladzi i bedzina- slazacy byli reprezentowani min przez ruch autonomi slaska z jerzym gorzelikiem na czele
łacznie zaproszonych było ponad 50 osób - w roli gospodarza terenu wystapił stanisław czekalski z pttk
ogólnie bardzo udana impreza -dopisała naszczescie pogoda - była zalewajka i krupnioki z grila
Należy tu napisać, że ideą przewodnią tego spotkania była sprawa tworzącej się metropolii a konkretnie jej nazwa. Okazuje się, że Metropolia Śląsko - Dąbrowska czy Metropolia Silesia - Dabrova potrafi połączyć tradycyjne środowiska zarówno śląskie jak i zagłębiowskie. Współdziałanie Ślązaków i Zagłębiaków na rzecz tej nazwy stanowi dowód na słuszność jaką niesie takie nazwanie metropolii. Jest to nazwa, która dla żadnej ze stron nie jest krzywdząca i łączy obie strony zachowując przy tym odrębność - odrębność będącą czynnikiem dodatnim, stanowiącym bogactwo przyszłej metropolii.
Więcej w liście, który jest już od dłuższego czasu dostępny:
W mojej opinii spotkanie było bardzo ważne, symboliczne. Symboliczne nie tylko przez wymowę miejsca w jakim się odbyło - przy pomniku "pamięci dawnego rozdziału Europy ale i jej późniejszego zjednoczenia", przede wszystkim zadało kłam opiniom z jakimi się spotkałem, mówiącymi, że podział na Ślązaków i Zagłębiaków to dzisiaj jedynie sprawa środowisk kibicowskich. Właśnie, że nie. To jest sprawa normalnych ludzi - całych rodzin, niejednokrotnie z dziećmi, które były obecne na spotkaniu Sprawa tożsamości śląskiej jak i zagłębiowskiej to sprawa jak najbardziej aktualna. Nie można niszczyć tych tożsamości niewłaściwymi decyzjami urzędniczymi. To jest robienie krzywdy tożsamościom i ludziom, którzy ją odczuwają.
Przypominam,że sam projekt Metropolia Śląsko - Dąbrowska to wspólny, oddolny projekt Ślązaków i Zagłębiaków. Inicjatywa nazwy wyszła od Zagłębia, natomiast logo dwóch kół zębatych niebieskiego i czerwonego to inicjatywa Ślązaków.
PS Krupnioki były smaczne, mam nadzieję, że Ślązakom smakowała zalewajka.
trzeba równiez podziekowac kolega ze slaska -przyszli naprawde duza grupa i zachowywali sie wzorowo - mam nadzieje ze to pokaże wszystkim ze mozna sie ładnie róznić
Nowe propozycje dla związku miast
dziś
Czerwone koło symbolizuje Zagłębie, niebieskie - Śląsk.
Jedni mieszkają w Sosnowcu i Dąbrowie Górniczej, inni w Mysłowicach, Katowicach i Chorzowie. Pierwsi do tej pory nie smakowali krupnioków, drudzy - zalewajki. Wiele ich dzieliło, ale połączyło jedno - chcą by nasza metropolia nie nazywała się śląska, ale śląsko-dąbrowska.
Wyrazem tej intencji było sobotnie spotkanie w historycznym Trójkącie Trzech Cesarzy u zbiegu Czarnej i Białej Przemszy. Kilkadziesiąt osób stanęło do pamiątkowego zdjęcia trzymając napis: metropolia śląsko-dąbrowska oraz proponowane logo - czerwone i błękitne zazębiające się koła. Spotkanie zorganizowało Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego i Ruch Autonomii Śląska
- Chcemy zadać kłam twierdzeniom, ze Ślązacy z Zagłębiakami, czy - jak kto woli - hanysy z gorolami - nie potrafią się dogadać - tłumaczy Piotr Krawczyk, prezes Forum i redaktor naczelny portalu www.zaglebie.info.
Miejsca nie wybrano przypadkowo. Sto lat temu stykały się tu granice trzech mocarstw Prus, Rosji i Austrii. Kiedyś Trójkąt symbolizował podział, dzisiaj ma podkreślać współpracę trzech sąsiadujących ze sobą miast - Jaworzna, Mysłowic i Sosnowca. Sobotnia integracja dwóch różnych tożsamości regionalnych, była jednocześnie protestem przeciwko utrwalaniu dla przyszłej metropolii w naszym regionie nazwy: "śląska". - Chcielibyśmy, żeby każdy Ślązak i Zagłębiak w tej metropolii czuł się jak u siebie. Żeby traktowano nas jako partnerów począwszy od dwuczłonowej nazwy, a skończywszy na podziale pieniędzy, które do tej pory naszym zdaniem nie są dzielone sprawiedliwie - wyjaśnia Krawczyk.
Przygotowano już list otwarty w tej sprawie. Ma on trafić do wojewody śląskiego, marszałka naszego województwa i cli uczestnicy spotkania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum