FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Rejestracja Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj

Forum mieszkańców Będzina Forum mieszkańców Dąbrowy Górniczej Forum mieszkańców Czeladzi Zaglebie.Info - Serwis informacyjny Zagłębia Dąbrowskiego Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego E-Sosnowiec Sosnowiec - Urząd Miejski

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: hans
Czw Kwi 17, 2008 22:30
Firmy w Sosnowcu
Autor Wiadomość
Student US

Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 18:58   Firmy w Sosnowcu

Witam :) Jestem studentką US w Katowicach i pisze referat o Sosnowcu. Mam prośbę - gdybyście mogli podać mi nazwy 3 najważniejszych firm Sosnowca. Nie znam miasta i nie wiem, które zasługują na miano "najważniejsze", "największe". Bardzo dziękuję za pomoc :)

Limar 

Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 20:08   

Timken mysle ze ta jest wazna firma,poszukaj na
www .Sosnowiec.pl
Ostatnio zmieniony przez Limar Czw Kwi 17, 2008 20:10, w całości zmieniany 1 raz  

hudini

Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 20:09   

huta buczek - rozległy temat
cedler ewentualnie milmet. buczek ma przeszło 120 letnią tradycję, a jak ma to być jeszcze zakład starszy to rurkownia chuldczyński :mrgreen: milmet na 150 lat jest co wybierać

Radkowitz

Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 21:40   

Największe, hmm może Magneti Marelli czy ersi jak to się tam teraz zwie

hans

Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 22:20   

jednym z wiekszych pracodawców sa zaklady DUDA bis - z firm kojarzonych z sosnowcem i zwiazanych z miastem TIMKEN do najwazniejszych napewno KOLPORTER z targami

Student US

Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 13:07   

Dziękuję wszystkim za pomoc :)

kanciak

Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 10:50   

ArcelorMittal Oddział Sosnowiec - czyli dawna Huta Celder SA. Zatrudnionych 655 + osoby pracujące fizycznie w S-cu ale zatrudnione w Centrali czyli Dąbrowie Górniczej i Katowicach

SLIM 
ZAGŁĘBIE DĄBROWSKIE

Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 14:11   Re: Firmy w Sosnowcu

Student US napisał/a:
Witam :) Jestem studentką US w Katowicach i pisze referat o Sosnowcu. Mam prośbę - gdybyście mogli podać mi nazwy 3 najważniejszych firm Sosnowca. Nie znam miasta i nie wiem, które zasługują na miano "najważniejsze", "największe". Bardzo dziękuję za pomoc :)

Przymiotniki "najważniejsze", "największe" sa mało rzeczowe, bo można tu napisać wiele,np. dla mojej sasiadki najważniejszy jest osiedlowy warzywniak bo tam codziennie kupuję.
Może chodzi Ci o firmy zatrudniające najwięcej ludzi bądź mające największy przepływ gotówki bądź zostawiające najwięcej kasy w UM Sosnowiec.

Kiedyś największymy zakładami pracy w Sosnowcu były kopalnie, teraz została tylko jedna KWK "Kazimierz-Juliusz".
Na Zagórzu obecnie najwięcej osób (ponad tysiąc) zatrudniają Automotive Lighting (Magnetti Marelli)oraz ErSi Ergon, spółki wchodzące w koncern Fiata, produkujące podzespoły dla samochodów.

Odpowiedz do tematu