Witam Jestem studentką US w Katowicach i pisze referat o Sosnowcu. Mam prośbę - gdybyście mogli podać mi nazwy 3 najważniejszych firm Sosnowca. Nie znam miasta i nie wiem, które zasługują na miano "najważniejsze", "największe". Bardzo dziękuję za pomoc
huta buczek - rozległy temat
cedler ewentualnie milmet. buczek ma przeszło 120 letnią tradycję, a jak ma to być jeszcze zakład starszy to rurkownia chuldczyński milmet na 150 lat jest co wybierać
jednym z wiekszych pracodawców sa zaklady DUDA bis - z firm kojarzonych z sosnowcem i zwiazanych z miastem TIMKEN do najwazniejszych napewno KOLPORTER z targami
ArcelorMittal Oddział Sosnowiec - czyli dawna Huta Celder SA. Zatrudnionych 655 + osoby pracujące fizycznie w S-cu ale zatrudnione w Centrali czyli Dąbrowie Górniczej i Katowicach
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 14:11 Re: Firmy w Sosnowcu
Student US napisał/a:
Witam Jestem studentką US w Katowicach i pisze referat o Sosnowcu. Mam prośbę - gdybyście mogli podać mi nazwy 3 najważniejszych firm Sosnowca. Nie znam miasta i nie wiem, które zasługują na miano "najważniejsze", "największe". Bardzo dziękuję za pomoc
Przymiotniki "najważniejsze", "największe" sa mało rzeczowe, bo można tu napisać wiele,np. dla mojej sasiadki najważniejszy jest osiedlowy warzywniak bo tam codziennie kupuję.
Może chodzi Ci o firmy zatrudniające najwięcej ludzi bądź mające największy przepływ gotówki bądź zostawiające najwięcej kasy w UM Sosnowiec.
Kiedyś największymy zakładami pracy w Sosnowcu były kopalnie, teraz została tylko jedna KWK "Kazimierz-Juliusz".
Na Zagórzu obecnie najwięcej osób (ponad tysiąc) zatrudniają Automotive Lighting (Magnetti Marelli)oraz ErSi Ergon, spółki wchodzące w koncern Fiata, produkujące podzespoły dla samochodów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum