FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Rejestracja Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj

Forum mieszkańców Będzina Forum mieszkańców Dąbrowy Górniczej Forum mieszkańców Czeladzi Zaglebie.Info - Serwis informacyjny Zagłębia Dąbrowskiego Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego E-Sosnowiec Sosnowiec - Urząd Miejski

Poprzedni temat «» Następny temat
ZAGŁĘBIOWSKA MASA KRYTYCZNA
Autor Wiadomość
hans

Wysłany: Pią Sie 29, 2008 18:15   ZAGŁĘBIOWSKA MASA KRYTYCZNA

FdZD planuje zorganizowanie rowerowej masy krytycznej. Jesteśmy na etapie rozmów z kilkoma stowarzyszeniami z terenu zagłębia. Impreza będzie zgłoszona do ogólnopolskiej listy mas krytycznych.
Termin to piątek 26 września tego roku . Trasa przejazdu będzie przebiegać przez centra miast zagłębia.
Więcej informacji podamy już niedługo. Czekam na sugestie i propozycje.

olo81

Wysłany: Pią Sie 29, 2008 23:32   

Kurde pracuje na popołudniu 26 tego.
Trzeba szybko przygotować trasę, mapkę w googlu, i rozesłać informacje gdzie się da.
Zaraz kładę się spać jutro na rano, ale jutro pomyślę nad trasą. Jak to będzie realne, można by jakieś ulotki zaprojektować, plakaty, po kserować i rozwiesić. Jutro poszukam jak robią to inni.

hans

Wysłany: Pią Sie 29, 2008 23:42   

co do trasy to koncepcja jest mniej więcej taka - START - centrum sosnowca - przez zagórze do DG potem będzin i meta na rynku w czeladzi - ale wszystko jest jeszcze do ustalenia - generalnie trzeba sie trzymać głównych dróg gdzie są przynajmniej dwa pasy ruchu.

co do promocji - ulotki , może plakaty no i oczywiście net, poza tym ulotki dla kierowców z przeprosinami za utrudnienia:) i postulatami

co do terminu to ostatni piątek miesiąca to taka tradycja masy krytycznej- choć bierzemy też pod uwagę termin w sobote żeby wiecej osób mogło uczestniczyć w imprezie

olo81

Wysłany: Sob Sie 30, 2008 19:33   

Tak na szybko, mapka głównymi drogami.

TUTAJ

Jest dość długa, nie wiem jak jest w innych miastach ale na tle Katowic jest długaśna :)
Nie wiem czy rozsądne będzie ładowanie się na nerkę w Będzinie i jazda ul: Czeladzką, jak pamiętam jest tam tłoczno i wąsko, ale to chyba najrozsądniejsza droga :)

Mapkę można edytować, dałem jej status publiczny.

Radkowitz

Wysłany: Sob Sie 30, 2008 23:36   

Ile to będzie kilometrów?

hans

Wysłany: Nie Sie 31, 2008 00:13   

@olo81 dzięki za mapę i za naniesienie zmian- o to właśnie mi chodziło .

@radkowiz - wg tego co podaje mi kolega olo81 trasa będzie miała 18 km - wydaje mi sie że długość jest ok tym bardziej że mamy ambicję robić imprezę ogólno-zagłębiowską

co do terminu to sprawdziłem w innych miastach i często zdarza sie że masa jest organizowana w inne dni niż ostatni piątek miesiąca, wiec my również raczej przeniesiemy ją na sobotę 27 ( można rozpocząć ją wtedy wcześniej i więcej osób będzie mogło w niej uczestniczyć )

olo81

Wysłany: Nie Sie 31, 2008 15:44   

Przejrzałem kilka stron mas krytycznych.
Wyczytałem tam że zasada jest taka że masa odbywa się zawsze w tym samym miejscu w określonym dniu w miesiącu zawsze o tej samej godzinie. Trzeba się zastanowić jaki dzień wybrać, jaką godzinę, może inne miejsce startu, Ja zaproponowałem przed dworcem pierwsza moja myśl, nie wiem czy dobra, dzisiaj przejadę się po centrum, dokładniej sprawdzę jak pod dworcem i w innych miejscach wyglądają wjazdy, uliczki.

Masy w innych miastach odbywają się co miesiąc, mają własne strony z czasem coraz więcej ludzi o nich się dowiaduje.
Mógłbym założyć stronę na wikidot.com, adres składał by się z jakiegoś słowa i końcówki wikidot.com np: zmk.wikidot.com, strony na wikidocie edytuje się z przeglądarki internetowej, jest tam moduł forum, wszystko za free. Można pozwolić na edycję dowolnym osobom.

Nie wiem czy to dobry pomysł :)

Co do dnia i godziny to wydaje mi się że jednak piątek to lepszy dzień, dużo ludzi już po pracy idzie na zakupy czy zbiera się na imprezy (będą widzieć masę). Większość rowerzystów może iść po pracy czy szkole.
Na sobotę ludzie planują różne wypady spotkania, masa będzie miała mniejszą siłę działania. Wcześniejsza godzina np: między 12 a 15 spowoduje że pracując w sobotę na rano i popołudniu nie będę mógł przyjechać,
Wydaje mi się że późniejsza godzina jest lepsza.
Za sobotą przemawia jedynie to że w katowicach masa jest w piątek a wiem że zagłębiacy tam jeżdżą to pewnie czasem katowiczanie by wpadli do nas jak by była w sobotę.
Ostatnio zmieniony przez yoopiter Nie Sie 31, 2008 18:14, w całości zmieniany 1 raz  

hans

Wysłany: Nie Sie 31, 2008 17:44   

ta pierwsza masa to program pilotażowy - co do dnia i godziny to martwi mnie jeszcze późna pora w piątek - pod koniec września szybko zapada zmrok a sporo osób może nie mieć oświetlenia.

chcielibyśmy żeby ta pierwsza akcja to była szansa na spotkanie sie osób które chcą promować transport rowerowy - następne akcje to już będą typowe masy wg definicji.

proszę żeby osoby z innych miast zagłębia wpisywały konkretne postulaty dotyczące problemów rowerzystów w ich miastach - znajda sie one na ulotkach które będziemy wręczać kierowcą i władzom.

rua 

Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 19:57   

mnie wydaje się, że odpowiedniejsze byłoby sobotnie popołudnie.

W piątek popołudniu wiele osób zmęczonych po ciężkim tygodniu chciałoby wrócić jak najszybciej do domu i chociaż trochę odpocząć - masa to ogromne utrudnienie w ruchu (kierowcy negatywnie nastawiają się do rowerzystów, a nie o to chodzi), po za tym myślę, że wielu osobom nie chciałoby się jechać na masę prosto z pracy. Poza tym wydaje mi się, że piątek to dla większości ludzi (a na pewno dla mnie) najlepszy czas na imprezy i spotkania towarzyskie (nie ma kiedy odespać zarwanej sobotniej nocy), więc ci, którzy chcieliby wesprzeć masę swoją obecnością, a są mniej "zapalonymi" fanami rowerów nie pojawią się na masie. Poza tym, jak wcześniej wspomniano, piątkowa masa byłaby konkurencją dla katowickiej - w efekcie obie straciłyby na sile "rażenia"...

hans

Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 20:43   

po dzisiejszych spotkaniach z nieszakulem i olo81 ( rowerzystami z krwi i kości) ustaliliśmy termin pierwszej zagłębiowskiej masy na sobote 27 września na godzinę 14.00

niedługo ruszamy z akcją promocyjna, mam już kilka osób chętnych do pomocy przy niej.

Fevon 

Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 23:37   

Jak tylko będę w Sosnowcu to się zjawię :grin:

arnold7

Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 16:24   

jo tyz moga przyjechać ? ale pamientajcie ze reprezentuja silesie

hans

Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 16:28   

oczywiście arnold zapraszamy - koniecznie w koszulce z napisem ARNOLD 7 :)

hans

Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 13:09   

na zagłębie info jest pierwsza zajawka akcji :

http://www.zaglebie.info/...-krytyczna,8983

na dole link na stone ZMK:

http://zmk.wikidot.com/

można tam znaleźć trasę przejazdu i inne informacje.

w zakładce POBIERZ PLAKAT są ulotki i plakat do wydrukowania - jeżeli ktoś ma ochotę włączyć sie w promocję akcji.

na jednej stronie A4 znajdują sie 4 ulotki a plakat na całym A4 - ja wydrukowałem plakat i powiększyłem na ksero do formatu A3 ( czyli dwa razy większy) i kosztowało to 20 gorszy

adinhace 

Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 15:30   

w plakacie są lietrówki, jeśli dacie radę to je poprawcie, np. Będzin jest przez "e".
Mi tam to nie przeszkadza, ale wolę Wam to wskazać, bo jeszcze ktoś przez to bojkot imprezy zasugeruje ;)

Odpowiedz do tematu