FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Rejestracja Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj

Forum mieszkańców Będzina Forum mieszkańców Dąbrowy Górniczej Forum mieszkańców Czeladzi Zaglebie.Info - Serwis informacyjny Zagłębia Dąbrowskiego Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego E-Sosnowiec Sosnowiec - Urząd Miejski

Poprzedni temat «» Następny temat
ZAGŁĘBIOWSKA MASA KRYTYCZNA
Autor Wiadomość
Fevon 

Wysłany: Pią Wrz 26, 2008 09:35   

pogoda wydaje się być po stronie rowerzystów :grin:

hans

Wysłany: Pią Wrz 26, 2008 10:58   

tekst zachęcający do udziału w Masie Krytycznej pojawił sie również na stronie UM
http://www.um.sosnowiec.p...=5897&templId=1
co to pogody o jeżeli będzie taka jutro to super.

Dostaliśmy maila od radnego Krzysztofa Haładusa:
Cytat:
Witam Panie Rafale

Świetny pomysł z Zagłębiowską Masą Krytyczną! Żałuję bardzo, że nie mogę wziąć w niej udziału, z powodu ślubu bliskiej osoby w rodzinie dokładnie w tym samym czasie. Życzę powodzenia i dobrej pogody!

Pozdrowienia dla uczestników!
Krzysztof Haładus

hans

Wysłany: Pią Wrz 26, 2008 20:52   

w wyborczej jedno zdanie o naszej masie w dodatku przekręcone - nie jestem zaskoczony - może napiszą chociaż relacje

Fevon 

Wysłany: Pią Wrz 26, 2008 20:56   

będą pisać o utrudnieniach na drogach :lol:

kamilos_g

Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 11:08   

hah to już dzisiaj:))

niestety bede musial jechac sam..:(

jakby cos to ja jestem na rowerze szarym czerwonimi 666 i naklejkami masy krytycznej:D

w centrum bede kolo 13 30

pozdro

hans

Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 11:51   

1000 ulotek dla kierowców przygotowanych - pogoda super jedziemy - jak ktoś da radę być już o 13.30 to super bo będzie TVS i TVP3 poza tym chyba jeszcze mmsilesia

Misaki

Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 15:00   

naliczyłem gdzieś 210 rowerzystów jadących w centrum, zapewne po drodze się jeszcze przyłączą :)

Fevon 

Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 17:17   

hmm było grubo :mrgreen: miny kierowców bezcenne :mrgreen:
klimat świetny, ja chce jeszcze raz :grin:

zygi 

Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 17:18   

To kiedy jedziemy znowu?

Fevon 

Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 18:03   

zaraz będzie w aktualnościach o masie :)

DC

Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 18:23   

No i w aktualnościach info było dalekie od obiektywizmu...

marian 

Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 18:30   

co mówili?

hans

Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 18:44   

tutaj jest trochę zdjęć z masy - można wrzucać swoje:
http://www.bike4.pl/galle...2d309c0b9677a35

dziękuję wszystkim za udział

DC

Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 18:54   

"Masa rowerów na ulicach Zagłębia w ramach tzw. masy krytycznej i nie brak krytycznych głosów zmotoryzowanych. Czternastokilometrowe spotkanie cyklistów na asfaltowych drogach Sosnowca, Dąbrowy Górniczej, Będzina i Czeladzi było sprzeciwem przeciw ignorancji kierowców. Druga strona odpowiada "drogi są dla aut, a dla rowerzystów ścieżki" tych jednak wciąż za mało i tak błędne koło się zamyka. - Pani Redaktor
- I Zagłębiowska Masa Krytyczna to impreza, którą organizujemy żeby pokazać władzom, mieszkańcom, kierowcom jak dużo jest rowerzystów, jak dużo osób korzysta z tej formy komunikacji i jak brakuje ścieżek. Rowerzysta, żeby przejechać przez miasto musi przebijać się przez skrzyżowania, przez niebezpieczne ulice.- Rafał Siciński, FdZD
- Nie da się jeździć, ja już uciekałem kilka razy do rowu bo atakują, na drodze kto ma największy pojazd jest bohaterem; rowerzysta musi uciekać. - Andrzej Tokarski, rowerzysta
-Nie tylko Oni się liczą na drogach tylko są też rowerzyści, no nie zawsze profesjonalni, ale tacy zwykli, którzy uprawiają to rekreacyjnie. - brak nazwiska
-Więcej ich matka nie miała? - Rafał Subecki, kierowca
-Zdarzają się problemy? - dzienikarz
-Zdarzają się z wyprzedzeniem, z wyminięciem; tzn. osobówką to nie tak za bardzo, prawda, no ale autobusem no to jest troszkę kłopotów. - kierowca 622
Wiadomo, że ścieżek nie ma w mieście, nie zagospodarowany jest teren, tak więc no musza jeździć tędy" - Rafał Subecki, kierowca"

Tyle, zero komentarza. Bardziej brak obiektywizmu (według mojego subiektywnego spojrzenia :wink: ) przejawił się w akcentowaniu przez Panią Redaktor zapowiedzi do materiału, ale może się czepiam. Zwyczajnie banda rowerzystów wyjechała na ulice, żeby utrudnić zycie kierowcom, a to przecież nie ich wina, że ścieżek nie ma. Brak apelu do władz miasta, brak zainteresowania problemem.

hans

Wysłany: Sob Wrz 27, 2008 19:15   

no niestety taki materiał - w rozmowie z dziennikarzem pokazałem ulotkę z przeprosinami dla kierowców i prozbą o wyrozumiałość - dodatkowo przyprowadziłem do nich naczelnika W.guzika który został oddelegowany z UM i na jego ręce złożyliśmy petycje i te istotne rzeczy zostały w materiale pominięte

impreza była udana było 250u rowerzystów - osoby w różnym wieku - większość była zadowolona

8 października o godzinie 15.00 w WSH (sala nr 005) organizujemy konferencje rowerową - zapraszam wszystkich zainteresowanych do udziału

ps. kolega nieszakul podobno nagrał ten materiał wiec każdy będzie mógł zobaczyć

Odpowiedz do tematu