tekst zachęcający do udziału w Masie Krytycznej pojawił sie również na stronie UM
http://www.um.sosnowiec.p...=5897&templId=1
co to pogody o jeżeli będzie taka jutro to super.
Dostaliśmy maila od radnego Krzysztofa Haładusa:
Cytat:
Witam Panie Rafale
Świetny pomysł z Zagłębiowską Masą Krytyczną! Żałuję bardzo, że nie mogę wziąć w niej udziału, z powodu ślubu bliskiej osoby w rodzinie dokładnie w tym samym czasie. Życzę powodzenia i dobrej pogody!
1000 ulotek dla kierowców przygotowanych - pogoda super jedziemy - jak ktoś da radę być już o 13.30 to super bo będzie TVS i TVP3 poza tym chyba jeszcze mmsilesia
"Masa rowerów na ulicach Zagłębia w ramach tzw. masy krytycznej i nie brak krytycznych głosów zmotoryzowanych. Czternastokilometrowe spotkanie cyklistów na asfaltowych drogach Sosnowca, Dąbrowy Górniczej, Będzina i Czeladzi było sprzeciwem przeciw ignorancji kierowców. Druga strona odpowiada "drogi są dla aut, a dla rowerzystów ścieżki" tych jednak wciąż za mało i tak błędne koło się zamyka. - Pani Redaktor
- I Zagłębiowska Masa Krytyczna to impreza, którą organizujemy żeby pokazać władzom, mieszkańcom, kierowcom jak dużo jest rowerzystów, jak dużo osób korzysta z tej formy komunikacji i jak brakuje ścieżek. Rowerzysta, żeby przejechać przez miasto musi przebijać się przez skrzyżowania, przez niebezpieczne ulice.- Rafał Siciński, FdZD
- Nie da się jeździć, ja już uciekałem kilka razy do rowu bo atakują, na drodze kto ma największy pojazd jest bohaterem; rowerzysta musi uciekać. - Andrzej Tokarski, rowerzysta
-Nie tylko Oni się liczą na drogach tylko są też rowerzyści, no nie zawsze profesjonalni, ale tacy zwykli, którzy uprawiają to rekreacyjnie. - brak nazwiska
-Więcej ich matka nie miała? - Rafał Subecki, kierowca
-Zdarzają się problemy? - dzienikarz
-Zdarzają się z wyprzedzeniem, z wyminięciem; tzn. osobówką to nie tak za bardzo, prawda, no ale autobusem no to jest troszkę kłopotów. - kierowca 622
Wiadomo, że ścieżek nie ma w mieście, nie zagospodarowany jest teren, tak więc no musza jeździć tędy" - Rafał Subecki, kierowca"
Tyle, zero komentarza. Bardziej brak obiektywizmu (według mojego subiektywnego spojrzenia ) przejawił się w akcentowaniu przez Panią Redaktor zapowiedzi do materiału, ale może się czepiam. Zwyczajnie banda rowerzystów wyjechała na ulice, żeby utrudnić zycie kierowcom, a to przecież nie ich wina, że ścieżek nie ma. Brak apelu do władz miasta, brak zainteresowania problemem.
no niestety taki materiał - w rozmowie z dziennikarzem pokazałem ulotkę z przeprosinami dla kierowców i prozbą o wyrozumiałość - dodatkowo przyprowadziłem do nich naczelnika W.guzika który został oddelegowany z UM i na jego ręce złożyliśmy petycje i te istotne rzeczy zostały w materiale pominięte
impreza była udana było 250u rowerzystów - osoby w różnym wieku - większość była zadowolona
8 października o godzinie 15.00 w WSH (sala nr 005) organizujemy konferencje rowerową - zapraszam wszystkich zainteresowanych do udziału
ps. kolega nieszakul podobno nagrał ten materiał wiec każdy będzie mógł zobaczyć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum